motivatie

Motivatie prikkel: Hoe geef je een compliment kracht?

Heb jij dat ook, als je publiekelijk in het zonnetje wordt gezet, dat de dag een heel stuk vrolijker wordt?

Afgelopen vrijdag 7 november was de uitreiking van de Overijsselse vrijwilligersprijs. We hebben met een team van ca. 25 zeer actieve groepsleden ruim 2 jaar samen gewerkt om een grote theaterproductie in het Openluchttheater Hertme neer te zetten. Aan deze productie werkten zeker 350 vrijwilligers mee. Door het publiek zijn wij als vrijwilligersorganisatie als beste groep gekozen. Dit is een geweldige erkenning van de mensen die ons product hebben gewaardeerd. Persoonlijk was ik bij de uitreiking. Ik zweefde de verdere dag op wolken. Zoveel waardering, waar je geheel vrijwillig veel tijd aan besteed hebt. Deze waardering geeft ook gelijk weer hele nieuwe impulsen aan de creativiteit en de motivatie om mijn tijd weer ergens aan te besteden. Het compliment geeft mij weer motivatie.

Weet je welk effect positieve aandacht kan hebben op het werk?

Ik noem het bovenstaande voorbeeld, omdat het voor mij actueel is en er vergelijkingen te trekken zijn naar de werk situatie. Deze prijs zal niet zo gauw uitgereikt worden in een bedrijf.Dat hoeft ook niet. Het voorbeeld van de publieksprijs heeft wel effect gehad op mij, maar mist gelijk ook kracht. Hoe persoonlijker een compliment gegeven wordt hoe krachtiger het effect op de medewerker is. Dit compliment was voor een groep gegeven door anoniem publiek. Ik voelde me wel aangesproken.

Ieder mens wil erkenning voor zijn eigen bijdrage. Mensen willen persoonlijk gezien worden en dit horen van mensen die voor hun belangrijk zijn. Waarschijnlijk herken je wel situaties? Denk bijvoorbeeld aan het geven van een promotie of het vertellen dat iemand gekozen is voor een nieuwe baan in het bedrijf.  Als een leidinggevende dit persoonlijk verteld heeft het kracht, als de melding in een brief met de post komt is het effect veel kleiner. Het geeft je het gevoel van een standaard procedure, je bent een van de vele anderen.

Naast de promotie zijn er ook heel veel onverwachte kleine momenten, waarbij je iemand waardering kan geven. Denk aan de situatie, dat een medewerker langer door gewerkt heeft om een probleem op te lossen. Een simpel dank je wel voor je inzet van de leidinggevende geeft al herkenning. Hij heeft gezien dat deze medewerker langer is doorgegaan. Ieder mens reageert op zijn eigen wijze en een ieder vindt het leuk om persoonlijk erkent te worden. Mensen worden actiever en de motivatie groeit om weer verder te gaan.

Waarom is het eigenlijk zo lastig om de ander persoonlijk positief erkenning te geven? Hier kan ik wel onze Hollandse aard naar voren halen, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat vind ik een dooddoener. Kijk hoe leuk je het zelf vindt, als je persoonlijk iets positiefs te horen krijgt. Wat doet het met jouw motivatie!

Ik heb 4 tips voor je, om kracht te geven aan een compliment.

Tip #1 Geef het compliment direct aansluitend of tijdens het moment dat de gebeurtenis plaats vindt.
Heel veel leidinggevenden wachten met het geven van complimenten tot het moment van het functionerings- of beoordelingsgesprek. De waarde van een compliment is dan veel minder. Mensen vinden het leuk als ze direct positieve respons krijgen, op het moment dat de actie plaats vindt. Als kinderen nieuwe kleren hebben, zeg je direct wat zie je er mooi uit. Je zegt niet 2 weken later, weet je nog 2 weken geleden had je nieuwe kleren aan. Je zag er toen leuk uit.

Tip #2 Geef een compliment welgemeend.
Geef alleen maar een compliment als je het echt meent. Mensen hebben het echt in de gaten als je het niet meent. Hierbij kan woord en stem gebruik belangrijk zijn. Heb je weleens een compliment gehoord, dat je vroeg: “Bedoel je dit serieus of sarcastisch?”
Soms kom ik weleens mensen tegen die de hele dag roepen GEWELDIG, TOF, GOED GEDAAN.  De welgemeendheid van deze uitspraken kan je betwijfelen. Het lijkt eerder op een stopwoord. De uitspraken krijgen vaak minder waarde.

Tip #3 Geef een compliment kort en krachtig.
Als je teveel woorden gebruikt ontkracht je het persoonlijke karakter van het compliment. Hou het simpel en kort. Een simpel bedankt voor de inzet van gisterenavond, is voor de ontvanger genoeg. Als je gaat uitbreiden naar bijvoorbeeld bedankt voor je inzet van gisterenavond, anders hadden we mooi een groot probleem, want de rest wilde niet….. Dan ontkracht je de persoonlijke boodschap, je leidt met woorden de aandacht af van jouw boodschap.

Tip #4 Kijk iemand recht aan als je een compliment geeft.
Als je iemand recht aan kijkt bij het geven van een compliment, dan geef je hem tijdelijk de volle aandacht. De persoon voelt dat er persoonlijke aandacht is en dat het compliment gemeend is. Zelf heb ik het meegemaakt dat een leidinggevende in een groep een compliment gaf aan een medewerker. De leidinggevende was druk met zijn telefoon. Het compliment is volledig langs de medewerker heen gegaan.

Ik heb je deelgenoot gemaakt, hoe ik zelf op wolken mocht lopen, door een stukje positieve waardering van het publiek. Ik heb je een aantal tips gegeven om op effectieve wijze aan een persoonlijk compliment kracht te geven. Als laatste punt graaf in je eigen geheugen en kijk wanneer jij voor het laatst een compliment kreeg. Welk gevoel bleef er bij jou hangen?

Welk compliment mocht jij ontvangen en wat deed dit met jouw motivatie?

Geef je reactie in het commentaarveld hieronder.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?

2 Comments

 • Petra Zoet

  Reply Reply 13 november 2014

  Leuke blog! Ik heb hem direct gedeeld met de mededeling dat ik complimentjes wil. Nu eens kijken of men het leest. Want dan ga ik hele lieve, leuke complimentjes krijgen 😉
  Zeker ook nuttige informatie, omdat het er op de werkvloer nog wel eens aan mankeert.

  • Lizethe Keijzer

   Reply Reply 13 november 2014

   Wat een goed idee Petra. Leuk dat je de informatie hebt gedeeld.
   Ik zeg altijd wel als er op de werkvloer druppels verschijnen, moeten we naar boven kijken waar het dak lekt.

   Ik hoop dat veel mensen hun voordeel met deze blog doen en hun complimenten meer kracht gaan geven.

Leave A Response

* Denotes Required Field